Cottage sýr

9. srpna 2009 v 11:14 | fruity |  item
http://media.super.cz/438/44388-120x120-hu3p7.jpg

Určitě každý už ví, jak vypadá Cottage sýr, a troufám si tvrdit, že většina z vás ho i ochutnala. Především lidé, kteří dbají o svoji linii či sportovci, protože má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a nízký obsah tuku. Přesto vzhled cottage sýru trošku objasním.

Jedná se o typ sýru, hrudkovité konzistence, nevýrazné chuti, který se prodává v plastových kelímcích. Je to proto, aby nevytekla uvolněná syrovátka či přidaná smetana. Už to je u tohoto sýru zajímavé, protože většinou, když se řekne slovo sýr, tak se nám vybaví tvrdý sýr typu eidam nebo sýr s "oky". Cottage sýr je ale od těchto sýrů odlišuje postupem výroby.
Cottage cheese v překladu znamená tvaroh či tvarohový sýr. Na obalu většinou najdeme napsáno čerstvý sýr, kterým rozumíme obecně čerstvě vyrobený, nevyzrálý sýr, a který je určen k rychlé spotřebě. Vyrábí se z odstředěného mléka přidáním speciálních mlékařských kultur. A v plastové vaničce pak nalezneme malá sýrová zrnka, která mírně plavou ve smetaně s jemnou mléčně nakyslou chutí.

Pozitivní přínos na naše zdraví

Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoké množství bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro růst a revitalizaci všech tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty), jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi. Mimo to obsahuje i vysoký obsah vápníku, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí, ale je důležitý pro svalovou kontrakci, krevní srážlivost a další nezbytné pochody v těle.
Myslím, že cottage sýr by měl do svého jídelníčku zařadit každý z nás, protože jeho vysoká nutriční hodnota na úkor nízké energetické hodnotě je jeho velkým přínosem ve snaze žít zdravě, cítit se zdravě a být zdravý. A tento sýr není jen zdravý, ale především chutný. Navíc jeho neocenitelnou vlastností je, že se z něj dá vykouzlit spousta dobrých jídel. A tu je nějaká inspirace:

Využití v kuchyni

  • můžeme si na něm pochutnat jen tak s celozrnným chlebem či pečivem
  • podle chuti a fantazie čistý Cottage dochutíme např. cibulí, česnekem, celerem, křenem, paprikou, což je chutný základ jemné pomazánky
  • Cottage bez příchuti nebo ochucený poslouží jako vynikající ingredience ve studené kuchyni na ozdobu mís, talířů a jednohubek
  • na přípravu salátů
  • posyp na těstoviny a brambory
  • náhrada tvarohu do náplní a nádivek, do tvarohových koláčů a dortů

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:

  • Energie: 471 kJ / 112 kcal
  • Tuky: 5 g
  • Bílkoviny: 13,5 g
  • Sacharidy: 3,3 g
Cottage sýr splňuje požadavky bezlepkové diety.
Navíc bez chemické konzervace a stabilizátorů.

Zpracováno za pomoci: www.madeta.cz, www.meggle.cz

 


Anketa

Tutíí ??

yoo :-*

Komentáře

1 emO.pusinka* | Web | 9. srpna 2009 v 13:14 | Reagovat

no to ja docela tky
a k cottage syruˇˇvcera jsem ho mela xDˇˇ
jim ho docela casto je dobrej xD

2 assembler | Web | 9. srpna 2009 v 13:17 | Reagovat

úžasný design :)
inak cottageese je moje najoblúbenejšie zdravé jedlo :P

3 Domča | Web | 9. srpna 2009 v 13:23 | Reagovat

Miluju cottage=)

4 Lilly | Web | 8. června 2010 v 20:06 | Reagovat

♥ ♥ cottage  ♥ ♥ :-) mám jeden v ledničce, light.. někdy si ho musím dát, doufám, že dřív neprojde :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.